fbpx

Venstresidens tankesmie

Teori viktigere enn praksis?

AV EBBA BOYE
Innlegg publisert i VG 24.juni 2012

Ove Vanebo fra Civita svarer på Manifest Analyse sin kritikk av høyreskolen ved å vise til forskningsresultater fra Sverige.

Han skriver at «forskerne Böhlmark og Lindahl fant i 2007 ut at en 10 prosents økning i frittstående skoler vil heve elevprestasjonene med 1 prosent.» Det Vanebo ikke nevner er at den samme forskningsrapporten senere konkluderer med at de kortsiktige effektene er for små til å gi en varig positiv effekt. I tillegg er dette tallmaterialet fra 2003. Det har siden kommet en rekke rapporter som viser en sterk økning i antall privatskoler og samtidig et fritt fall i svenske skoleresultater. Med andre ord har teorien til Böhlmark og Lindahl siden 2007 fått ett hardt møte med realitetene i skolen, noe Civita har valgt å overse.

Det er på tide å legge ideologien på hylla. Det svenske eksperimentet har vist at markedsretting i skolen, gjennom stykkprisfinansiering, fritt skolevalg og privatskoler, fører til et lavere kunnskapsnivå. Skal vi utsette norske skolebarn for det samme eksperimentet, eller lære av feilene til den svenske høyresiden?

Vanebo skriver også at profittmarginen i svenske privatskoler ikke er spesielt høy, bare 5 prosent. Det han unnlater å nevne er at dette tilsvarer 1,2 milliarder kroner i året, eller en profitt på 6000 kroner per elev som går på privatskoler (i gjennomsnitt). Mener ikke Vanebo at disse pengene kunne blitt brukt bedre en å deles ut i profitt til skoleeiere?