fbpx

Venstresidens tankesmie

NHO-topp avslørte varsler

Ektefellen til en sykepleier ved et sykehjem i Oslo varslet sin venn og nabo, direktøren for NHO Service, Petter Furulund, om eventuelle brudd mot arbeidsmiljøloven ved sykehjemmet. NHO-direktøren valgte å sende e-posten videre til en NHO-kollega med styreverv i sykehjemmet. Dermed ble sykepleierens identitet avslørt.

– Jeg ble kalt inn til daglig leder med en gang jeg kom på jobb. Der ble jeg konfrontert med innholdet i e-posten, og de beskyldte meg for å være illojal mot arbeidsplassen min, sier Mai Britt til NRK.
Hun følte at hun ikke hadde noen andre valg enn å si opp.
– Jeg tenkte med en gang at her kan jeg ikke jobbe.

NHO-direktør Furulund mener han ikke har gjort noe kritikkverdig, men «varslet det til en person jeg hadde tillitt til at ville håndtere dette på en ordentlig måte.»

I denne sammenhengen kan det være interessant å se hva NHO skriver i sine egne retningslinjer for varsling: «bedriftsledere og tillitsvalgte sørger for at varslere ikke blir utsatt for negative reaksjoner. Dette er uakseptabelt, enten det skjer av ledere eller kolleger i bedriften.»

NHO Service har på den siste tiden vært på offensiven for mer konkurranseutsetting i offentlig sektor. I et notat som har blitt brukt i mange lokale utspill, hevder NHO Service at det offentlige kan gjøre store innsparinger, uten at det skjer til prisen av lavere kvalitet eller økt arbeidsbelastning på den enkelte. Blant annet Fagforbundet har vist at NHO sitt notat er «gjennomhullet av feil og mangler» og «ubrukelig som beslutningsgrunnlag for kommunene»

Les også en kort bloggkommentar til varslingssaken, av Sigve Indregard.