fbpx

Venstresidens tankesmie

Kan sykehusnedleggelser sprenge den rødgrønne regjeringen?

Nedleggelse av norske lokalsykehus er en vedvarende ambisjon i sentrale departementsstrøk, men møter et kraftig lokalt motengasjement som nå setter de ulike kreftene i regjeringen på prøve.

Senterpartiets leder stiller ultimatum mot nedleggelser, som hun mener er i strid med regjeringens Soria Moria-plattform. I går møtte 10.000 demonstranter helseministeren i Kristiansund. Og flere medier er på saken.

– EN SKAM
Nina Hanssen skriver på Frifagbevegelse.no at «det er en skam at rike Norge som troner på toppen av de fleste statistikker når det gjelder levekår for sin befolkning, ikke har et likeverdig og godt helsetilbud for alle uansett hvor man bor.»

BESLUTNINGER FLYTTES
Klassekampen mener at «Nedleggelsen av lokalsykehusene inngår slik i det større spillet om Norge, der politiske beslutninger flyttes vekk fra lokal folkevalgt makt og overføres til topptunge foretaksstrukturer» og ber SV og Sp «sette regjeringsdeltakelsen på spill for å sikre at valgløftene holdes».

KONSERVATIVE KREFTER
Ap-veteran Odvar Nordli slår tilbake mot sykehusforkjemperne. «Vi må ikke overlate til de mest konservative kreftene i Norge å bestemme hvordan samfunnet skal se ut på så viktige områder,» sier den tidligere statsministeren.

Nordli legger likevel til at han «forstår at mange har problemer med å se alle disse utfordringene i et moderne og komplisert samfunn.»

NESTE TREKK?
Det blir interessant å høre hva Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen har å si om denne saken. Den kan bli den største prøvelsen for det rødgrønne regjeringssamarbeidet så langt.