AV INGRID WERGELAND
Trykket i LO Aktuelt 2/10
«Det virker som om noen tror at det er viljestyrt å gå tilbake på jobb eller ikke gå tilbake på jobb når man er rammet av en sykdom!» Den tidligere kreftsyke NRK-programlederen Anbjørg Sætre Håtun deltar i Debatten på NRK om sykelønn tidlig januar 2010. «Når man opplever at helsa svikter, så er det ikke opp til viljen å bestemme om man skal gå på jobb eller ikke. Da er det helsa som avgjør.»
Hvordan havnet vi her? At en tidligere kreftsyk kvinne må fortelle befolkningen at hun heller skulle vært frisk enn syk? Høsten 2009 ble det skrevet så mye om sykefravær at man skulle tro artiklene om temaet var smittsomme. Debatten kom fordi intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv går ut og må reforhandles. Det som i utgangspunktet skulle være en diskusjon om IA-avtalen, ble en strid om sykefravær og sykelønnsordningen generelt.
Vi har blitt servert en salig saus av tall som ikke har vært dobbeltsjekket. Anklager om svekket arbeidsmoral fra høyresidens politikere – og høyresidens leger – har ført til en krisemaksimering rundt sykefraværet. Etter hvert trodde mange det var sant at synkende arbeidsmoral hadde gitt oss rekordhøyt sykefravær. Så viste det seg at sykefraværsprosenten for 3. kvartal var lavere enn på samme tidspunkt i både 2002 og 2003.
Fremskrittspartiets Siv Jensen påsto nylig på NRKs Politisk kvarter: «Vi alle kjenner noen som har tatt ut en tredagers sykemelding uten å være skikkelig syk, fordi det er behagelig å ligge under dyna». Det kan godt hende Jensen kjenner noen som gjør det, men erfaringer fra egen omgangskrets er sjelden noe å lage statistikk av. Og hva viser fakta? Fakta er at siden 2001 har 56 prosent av landets ansatte med IA-avtalen fått doblet antall egenmeldingsdager (fra 12 til 24 dager i året). Men har sykefraværet eksplodert? Svaret er nei. Tyder det på sterkt svekket arbeidsmoral?
Kjendisenes lege Jørgen Skavlan fra Oslo vest er med i samme tv-debatt som Anbjørg Sætre Håtun. Skavlan har ikke forsket på temaet, men har en følelse av at flere av de som er syke, kunne vært på jobb. Han sier: «Anbjørg…. Du tilhører… Du er liksom ikke i diskusjonen. Vi sitter og snakker om alle under en kam, og det er feil. Men vi må tørre å si, at alle er ikke så syke som det du var, Anbjørg.» Slik han formulerer seg høres Skavlan ut som om det er mange som jukser og utnytter systemet. Dårlig arbeidsmoral igjen altså.
Det skal godt gjøres å ha et tillitsbasert system helt uten misbruk. Men veien å gå er ikke å øke mistilliten til folk. De fleste eksemplene på vellykket reduksjon av sykefravær er nettopp mindre kontroll og mer ansvar og tillit til de ansatte. Hvis sykelønnsordningen i Jensen og Skavlans fremtids-Norge ikke lenger skal være basert på tillit, vil det ramme alle. Også hun med brystkreft.
Ingrid Wergeland
Leder Manifest senter for samfunnsanalyse