fbpx

Venstresidens tankesmie

Forbildet Sverige?

«En skulle nesten tro at det står en slags transformator langs grensa, der nabolandenes høyrepolitikk med uheldige utslag veksles om til norsk høyrepolitikk med fantastiske resultater.» Kato Nykvist, Nationen 31.juli 2013


Norsk høyreside benekter at de har hentet inspirasjon fra den borgerlige regjeringen i Sverige, som har sittet med makten siden 2006. Forsøk på å peke på likheter, og å vise til erfaringene fra vårt naboland, har blitt avfeid som skremselspropaganda.

Her har Manifest Analyse samlet en rekke faktaark, rapporter og artikler om hvilke lærdommer vi kan trekke fra Sverige de siste årene.


FAKTA OM HØYRESVERIGE:

Se videoen «Blåkopi» som vi viste på Manifest Årskonferanse 2013. Her snakker Wegard Harsvik om konsekvensene av borgerlig politikk under Fredrik Reinfeldt.

Vi har også laget fire korte faktaark som gir deg et raskt overblikk over viktige utviklingstrekk:


SYKELØNN
Høyre sier at partiet freder «sykelønnsnivået». I Sverige skjedde det dramatiske endringer i sykelønnsordningene. Ikke på hvor mange penger som ble utbetalt, men hvor mange som fikk tilgang på dem.

SKOLE
Erna Solberg hevder de har hentet inspirasjon til sin skolepolitikk fra Finland, selv om det er liten tvil om at det er den svenske modellen Høyre ønsker å kopiere. I denne videoen kan du se hvordan det har gått med skolen i Sverige etter 20 år med kommersielle privatskoler og fritt skolevalg:

VELFERD
Høyresiden forsøker å etablere en dagsorden der ansvaret for ekskluderende arbeidsliv legges på velferdsordningene som sikrer individenes livsgrunnlag når arbeidsmarkedet ikke gjør det. Påstanden er at velferdsordningene «fanger» mennesker i «utenforskap». Løsningen blir å stramme inn på adgangen til velferdsytelsene. Dette eksperimentet er siden 2006 forsøkt i vårt naboland Sverige.

PAMFLETTER FRA FORLAGET MANIFEST