fbpx

Venstresidens tankesmie

De rikeste har det fortsatt bra

Enorme forskjeller i global formue

Den sveitiske banken Credit Suisse har laget en «Global Wealth Report». Rapporten viser ikke minst at det er enorme forskjeller i hvordan den samlede formuen i verden er fordelt. En kort sammenfatning med noen kommentarer til rapporten kan leses på hjemmesiden commondreams.org.

Rapporten til Credit Suisse viser at den halvparten av verdens voksne befolkning som eier minst, har en nettoformue (eiendeler minus gjeld) på under 4000 amerikanske dollar. Denne halvparten kontrollerer tilsammen to prosent av verdens samlede nettoformue. På den andre siden samler den rikeste prosenten i verden – de med mer enn 588.000 dollar i nettoformue – hele 43 prosent av verdens formue i sine hender.

Credit Suisse påpeker at verdens formue på tross av finanskrasjen i 2008, har økt med 72 prosent siden år 2000. Det har vært et fint tiår for de med penger. «The past decade has been especially conducive to the establishment and preservation of large fortunes,» skriver bankens analytiker. Sam Pizzigati på CommonDreams kommenterer det slikt: «Banking giants may be able to live comfortably with that reality. The rest of us need to change it».

Manifest Orientering gir deg ukentlig intellektuelle godbiter fra norsk eller utenlandsk venstreside, aktuelle analyser, ny teori eller klassiske artikler til glede for nye lesere. For å følge Manifest Orientering gå hit.