fbpx

Venstresidens tankesmie

Oppgjør med bemanningsbransjen

Hør podkast fra arrangementet 24. januar her.

Vikar- og Bemanningsbransjen var ment å erstatte fast ansatte ved sykdom og permisjoner, men frislipp for midlertidighet og innleie har ført til bransjer hvor løsarbeiderkontrakter dominerer. Sosial dumping og innleie i strid med loven florerer, spesielt på byggeplassene, men får ingen konsekvenser. Bemanningsbyråer innen helse og omsorg jobber seg også inn i velferdsstaten, med påfølgende skandaler og lønnsdumping i kjølvannet.

Hva kan fagbevegelsen gjøre for å bekjempe det framvoksende løsarbeidersamfunnet? Kan vi bruke handlingsrommet innenfor EØS, eller hindrer avtalen effektive tiltak mot sosial dumping? Og er det mulig å forby bemanningsbransjen, slik flere fagforbund og partier på venstresida krever?

I panelet:
* Miroslaw Bartnik, tillitsvalgt i bemanningsbyrået Workshop, nå frikjøpt til Oslo Bygningsarbeiderforening
* Markus Hansen, leder i Heismontørenes fagforening
* Frank Bergflødt, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Moss og Våler

Møteleder: Helene Bank, For Velferdsstaten

Hør podkast fra arrangementet her.

Manifest Tankesmie lanserer også pamfletten «EØS på 1-2-3. Hvordan avtalen påvirker arbeidslivet – og hva vi kan gjøre med det». Den kommer til å være til salgs på arrangementet og kan bestilles her.

Politisk pub arrangeres med jevne mellomrom på Kulturhuset ved Youngstorget av De Facto, For Velferdsstaten, Manifest og LO i Oslo.