fbpx

Venstresidens tankesmie

Egypts økonomiske sjokkdoktrine

Egypt har havnet i pengetrøbbel etter fjorårets revolusjon, og mangel på utenlandsk kapital har ført dem til forhandlingsbordet med IMF. Forrige gang Egypt ba IMF om lån var i 1991, og kravene som da ble stilt fra IMF førte til en bølge av privatiseringer. Jordbrukssektoren ble deregulert og momsen økte. Nå øker frykten for hva denne forhandlingsrunden kan føre til.

Denne gangen er kravene annerledes, i følge Sharif Abdel Kouddous i the Nation: «IMF har blitt smartere i det siste ettersom de ikke påfører direkte krav for å låne ut penger», sier Amr Adly fra Egyptian Initiative for Personal Rights. «De ber myndighetene designe et program og så må IMF akseptere programmet før de kan betale ut lånet. Det er derfor en form for indirekte krav, de vil ikke gi deg pengene hvis de ikke godkjenner planen.»

Programmet de egyptiske overgangsmyndighetene har lagt frem foreløpig er veldig vagt, men det er snakk om en skattereform som først og fremst øker momsen og sørger for et bredere lag av befolkningen betaler skatt. For en fattig befolkning kan dette gå hardt utover husholdningsbudsjettene. Det står derimot ingenting om å innføre et mer progressivt skattesystem der de rike blir tvunget til å bidra mer.

Overgangsmyndighetene har heller ikke gjort noe for å begrense importen eller innføre restriksjoner for å unngå kapitalflukt. Hele 12 milliarder dollar har blitt ført ut av landet siden januar 2011.

Det muslimske brorskapet er skeptiske til at overgangsmyndighetene skal signere en låneavtale med IMF, der de som vinner valget blir låst til en avtale om tilbakebetaling.

Det var nettopp den økonomiske politikken til Mubaraks regime som utløste de store protestene våren 2011 . Økt moms vil slå hardest ut for de fattige, ettersom de allerede bruker en større andel av husholdningsbudsjettet på mat. Det er også frykt for økte energipriser, noe som vi påvirke levestandarden dramatisk.

Det er foreløpig uvisst hva som vil bli detaljene i avtalen med IMF. Men det finnes en reell frykt for at den dramatiske økonomiske situasjonen til Egypt kan føre til at de går med på strenge krav. Krav som vil gjøre det vanskelig for et ferskt demokrati å øke levestandarden til befolkningen.

Se intervju med Sharif Abdel fra Democracy Now! om Egypts sjokk-doktrine.

Les hele artikkelen i The Nation her

Se også denne bildeserien fra revolusjonen i Egypt