fbpx

Venstresidens tankesmie

Mariana Mazzucato

Den verdensledende professoren og fremragende foredragsholderen Mariana Mazzucato deltar på Manifest Årskonferanse 3. mars 2015.

Hun viser hvordan fellesskapsløsninger er avgjørende for langsiktig og innovativ forskning. Nær all banebrytende teknologi i for eksempel Apple sine telefoner, er et resultat av offentlige forskningsinstitusjoner verden over sin vilje til langsiktig risiko. Mobilprodusenter har lykkes med å putte all denne avanserte teknologien inn i et pent og funksjonelt design, og å selge det.

Ifølge Mazzucato er en sterk stat en forutsetning, og ikke et hinder, for et innovativt næringsliv.

Les Ida Wangberg sin artikkel om Mazzucato på Manifest Tidsskrift her:

«Mens forskningen som resulterte i internett, GPS og annen avansert teknologi innebærer høy risiko og massive investeringer, uten visshet om framtidig inntjening, er utviklingen av Apple-produktene forbundet med relativt liten risiko. Likevel er det Apple som håver inn hundrevis av milliarder i profitt, mens selskapet knapt betaler skatt i de landene det opererer i. Regjeringens begrep ‘vekstfremmende skatteletter’ bærer i seg en indre motsetning. Det er ikke sånn at vi må skape først, og så dele etterpå. Vi må dele for å skape.»

Mariana Mazzucato er professor i innovasjonsøkonomi ved Universitetet i Sussex. Forskningen hennes fokuserer på forholdet mellom finansmarkeder, innovasjon og økonomisk vekst, både på bedrift- industri- og nasjonalt nivå. Boken hennes «The Entrepreneurial State: debunking private vs public sector myths» ble kåret til en av årets bøker av Financial Times og Forbes i 2013. Professor Mazzucato vant i 2013 New Statesman sin SPERI pris i Politisk økonomi (foran Thomas Piketty), og New Republic har kalt henne en av de viktigste tenkerne innen innovasjon.

Se hele programmet her.