Den verdensledende professoren og fremragende foredragsholderen Mariana Mazzucato deltar på Manifest Årskonferanse 3. mars 2015.
Hun viser hvordan fellesskapsløsninger er avgjørende for langsiktig og innovativ forskning. Nær all banebrytende teknologi i for eksempel Apple sine telefoner, er et resultat av offentlige forskningsinstitusjoner verden over sin vilje til langsiktig risiko. Mobilprodusenter har lykkes med å putte all denne avanserte teknologien inn i et pent og funksjonelt design, og å selge det.
Ifølge Mazzucato er en sterk stat en forutsetning, og ikke et hinder, for et innovativt næringsliv.
Les Ida Wangberg sin artikkel om Mazzucato på Manifest Tidsskrift her:
«Mens forskningen som resulterte i internett, GPS og annen avansert teknologi innebærer høy risiko og massive investeringer, uten visshet om framtidig inntjening, er utviklingen av Apple-produktene forbundet med relativt liten risiko. Likevel er det Apple som håver inn hundrevis av milliarder i profitt, mens selskapet knapt betaler skatt i de landene det opererer i. Regjeringens begrep ‘vekstfremmende skatteletter’ bærer i seg en indre motsetning. Det er ikke sånn at vi må skape først, og så dele etterpå. Vi må dele for å skape.»
Mariana Mazzucato er professor i innovasjonsøkonomi ved Universitetet i Sussex. Forskningen hennes fokuserer på forholdet mellom finansmarkeder, innovasjon og økonomisk vekst, både på bedrift- industri- og nasjonalt nivå. Boken hennes «The Entrepreneurial State: debunking private vs public sector myths» ble kåret til en av årets bøker av Financial Times og Forbes i 2013. Professor Mazzucato vant i 2013 New Statesman sin SPERI pris i Politisk økonomi (foran Thomas Piketty), og New Republic har kalt henne en av de viktigste tenkerne innen innovasjon.