fbpx

Venstresidens tankesmie

Borgerlig helsepolitikk: Offentlig underskudd, privat profitt

Sveriges borgerlige regjering har siden 2006 lagt ut stadig større deler av helsetilbudet på anbud blant private forretningsdrivende. Dagens Nyheter rapporterer i dag om resultatene av denne politikken.

Nesten alle fylkeskommunene (som organiserer det offentlige helsetilbudet i Sverige) går med store underskudd i år og må si opp helsepersonell. De privateide helsekonsernene går derimot med store overskudd, nesten utelukkende hentet fra skattebetalernes penger.

Profittdriften er befengt med flere skandaler. Storselskapet Attendo Care, som også driver eldreomsorg i Norge, sto ansvarlig for en hendelse i Uppsala der en kreftsyk og dement mann ble liggende i sin egen avføring så lenge at den tørket fast og var umulig å få bort fra kroppen uten å samtidig gi smertestillende morfin. Mannen døde et døgn senere. (Se for eksempel Expressen 01.12.06)

Attendo har i Sverige pådratt seg et 30-talls anmeldelser for vanskjøtsel, pluss en rekke tvister med ansatte som rapporterer om brudd på tariffavtaler og arbeidsmiljølov. (Se blant annet Arbetaren 13.08.08, Sveriges radio 09.08.08).

Les artiklene i Dagens Nyheter her, her og her.