fbpx

Venstresidens tankesmie

Freedom Forum i naive Norge

Under Kristin Clemets og Thor Halvorssens Oslo Freedom Forum opptrer tilhengere av militærkupp som «Heroes of Human Rights». Hva har Nobels fredssenter og Kjell Magne Bondevik i dette selskapet å gjøre?

«Heroes of Human Rights» from Manifest Analyse on Vimeo.

Last ned Manifest Analyses notat «Heroes of Human Rights» her.

Frigjøringshelten Lech Walesa kommer. Det frigitte gissel Ingrid Betancourt og sjakkmesterdissidenten Garry Kasparov kommer. Både Nobels fredssenter og Kjell Magne Bondeviks Oslo-senter for fred og menneskerettigheter støtter opp om arrangementet.

Det er noe høystemt i luften når Oslo Freedom Forum 2010 i dag holder pressekonferanse på Grand Hotell, før en mottakelse i Oslo Rådhus.

Ambisjonene er høye. Men er dette forumet virkelig hva det utgir seg for å være?

UROVEKKENDE RULLEBLAD
Blant årets profilerte talere finnes noen rulleblad som burde vekke uro hos Bondevik, Utenriksdepartementet og andre støttespillere for frihetsforumet som blant andre Civita står bak.

To av årets «Voices of Freedom» var så sent som i 2002 delaktige i militærkuppet mot Venezuelas folkevalgte president..

MILITÆRKUPP I 2002
Den 10. april 2002 gikk en rekke generaler fra Venezuelas væpnede styrker ut og krevde den lovlig valgte presidenten og regjeringens avgang. Amnesty International beskriver hendelsesforløpet slik:

«Under den påfølgende krisen, tvang høyre militærbefal presidenten ut av sitt embete og satte ham i arrest. Etter kuppet ble en de facto sivil-militærjunta etablert under ledelse av Pedro Carmona, leder for arbeidsgiverforeningen FEDECAMARAS. De facto-regjeringen utstedte drakoniske dekreter, inkludert oppløsning av Nasjonalforsamlingen, og summariske avsettelser av høyesterett, statsadvokaten og sivilombudsmannen. Politiet gjennomførte raid mot hjemmene til en rekke av president Chávez’ tilhengere. Blant de som ble ulovlig arrestert var en minister og en representant for nasjonalforsamligen.»

Norge, det internasjonale samfunn og selv USA under George W. Bush fordømte kuppet
i Venezuela.

LEOPOLDO LOPEZ
Mannen som ledet den væpnede arrestasjonen av justisministeren under militærkuppet heter Leopoldo López. López gikk sammen med resten av ledelsen i partiet Primero Justicia like før kuppet ut på TV og stilte ufravikelig krav om at nasjonalforsamlingen, sentralbanksjefen, riksadvokaten og den folkevalgte presidenten måtte vekk, for å få landet ut av «den fastlåste situasjonen». Kort tid senere rullet panservognene gjennom hovedstaden.

Se Leopoldo López arrestere justisministeren og kreve de folkevalgtes avgang her, 0:20 ut i filmen.

Under Oslo Freedom Forum 2010 opptrer López som «Hero of Human Rights».

«Støre og Bondevik bør trekke støtten.» Les mer i Dagbladet.

MARCEL GRANIER
En annen av Kristin Clemets gjester heter Marcel Granier. Graniers priate TV-kanal RCTV spilte en viktig rolle i militærkuppet.

Midt under selve kupphandlingene, satt general Alberto Camacho i sofaen i RCTVs studio, så inn i kamera og fortalte aktørene innen de militære styrker som fortsatt motsatte seg kuppet at motstand er «meningsløst»: «Hele landet er under de væpnede styrkers kontroll, her finnes ingen motstand, landets regjering har forlatt sine poster».

Programlederen sitt kritiske spørsmål rettet seg ikke mot militærkuppet, men mot det faktum at det fortsatt var en general som forsvarte det omringede palasset til den folkevalgte presidenten, «uten godkjenning fra hærsjefen».

Se TV-klippet her, 3:43 ut i filmen.

TAKKET GRANIERS TV-KANAL
Kuppmakerne hadde makten noen dager og i triumfens timer snakket de åpent om hvor viktig mediene hadde vært for å vinne kampen. Juntaens forsvarsminister Hector Ramírez uttalte at «heldigvis har vi et stort våpen, som er mediene».

Ikke bare var RCTV et talerør for kuppgeneralene, Marcel Granier dikterte også journalistene at ikke en eneste stemme som støttet den folkevalgte presidenten skulle slippe til da kuppet var gjennomført. Kanalens nyhetssjef – med bakgrunn fra CNN – sa opp i protest.

Se kuppets seierherrer sende en hilsen til Marcel Granier, 4:45 ut i filmen: «Takk RCTV

Den dagen da Pedro Carmona ble innsatt som diktator, var Marcel Granier hjertelig til stede i presidentpalasset og klemte og gratulerte kupptilhengerne.

I dag er han en av Kristin Clemets «Voices of Freedom».

ARMANDO VALLADARES
En tredje kupptilhenger på gjestelisten er Armando Valladares. Han har støttet militærkuppet mot Honduras’ lovlig valgte president (28. juni i fjor) så iherdig at det brutale Micheletti-diktaturet dekorerte ham med en av de høyeste ordener Honduras har gitt noen utlending.

Dette samtidig som Honduras har blitt verdens farligste land for journalister. Bare de siste seks ukene er syv journalister drept, ifølge Reportere uten grenser.

Under Oslo Freedom Forum 2010 opptrer kupptilhenger Armando Valladares som «Hero of Human Rights».

PROBLEM FOR BONDEVIK
Hva Civtia og deres hovedeier NHO tror de kan oppnå ved å invitere kupptilhengere til Oslo, kan de best redegjøre for selv. Hva Leopoldo López og Marcel Granier får ut av å opptre sammen med Lech Walesa synes rimelig innlysende.

Derimot er det grunn til å spørre om Kjell Magne Bondevik virkelig ønsker å assosieres med disse kreftene.

Problemet blir ikke mindre av at Nobels fredssenter og Utenriksdepartementet står på listen over støttespillere.

MISBRUK AV FRIHETSBEGREPET
Å løfte fram latin-amerikanske kuppdeltakere som «Voices of Freedom» i vår hovedstad er misbruk av Nobelprisbyen Oslos renommé. Det er misbruk av frihetsbegrepet.

Særlig i lys av Latin-Amerikas blodige historie i skyggen av militærkupp mot folkevalgte ledere, er dette alvorlig. Etter kuppene i Venezuela i 2002 og Honduras i 2009 kan man dessverre ikke lenger si at det hører fortiden til at panservogner overkjøerer demokratiet. Kuppfaren sprer frykt i latin-amerikanske land her og nå.

Derfor må Norge tale med en tydelig stemme. Det vil være utilgivelig naivt å glemme at også den som innstifter diktatur gjerne heiser frihetens fane.

Eirik Vold, prosjektmedarbeider i Manifest Analyse
Magnus E. Marsdal, utreder i Manifest Analyse

Last ned Manifest Analyses notat «Heroes of Human Rights» her.

Les mer i Dagbladets kronikk.