fbpx

Venstresidens tankesmie

Skitne forhold i renholdsbransjen

Fakta, intervjuer og film fra Manifest Analyses Årskonferanse 3. mars 2010.

1) Manifest Analyses Magnus E. Marsdal foredrar fakta om renholdsbransjen:

Magnus E. Marsdal – Del III from Manifest Analyse on Vimeo.

2) Last ned filmen der Sylvia Mang Ngembus forteller om sine erfaringer med skitne arbeidsforhold i rendholdsbransjen her (47 MB, flash-film, spilles på f.eks. Adobe Media Player):
files.me.com/magnusmarsdal/356zzu

3) Geir Gamborg-Nielsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund forteller mer om den skitne delen av renholdsbransjen:

Geir W. Gamborg-Nielsen from Manifest Analyse on Vimeo.

4) Janaina Carvalo Cabello og Birgit Tandberg fra Oslo og Akershus hotell- og restaurantarbeiderforening forteller om erfaringene med storselskapet ISS som tar over romrenholdet i stadig flere hoteller.

Birgit Tandberg & Janaina Carvalho Cabello from Manifest Analyse on Vimeo.

Merknad: Det er forskjell på ISS og de verste selskapene aller nederst i renholdsbransjen. ISS oppleves negativt av mange hotellansatte, som mener tempopresset går på helsa løs og at ISS tøyer lovens grenser for midlertidig ansettelse, men ISS aksepterer tariffavtaler, betaler skatt og kan ikke plasseres i den lovløse, svarte delen av renholdsbransjen som omtales i andre intervjuer på denne siden. Samtidig er det relevant å kjenne til den verste delen av bransjen for å forstå relasjonen mellom ISS og selskapets ansatte. For mange av disse, kan realiteten være at uansett hvor hardt presset de føler seg under ISS, så vet de at alternativet – andre renholdsfirma – sansynlig vis er enda verre.