fbpx

Venstresidens tankesmie

Subjektiv empiri

I Dagsavisens 1.mai-utgave uttalte Nina Witoszek at arbeiderklassen var «en rørlegger som har tre ganger så høy lønn som meg som er professor». Unge Høyre leder Henrik Asheim fulgte opp med å hevde at «i dag kan en fisker godt tjene 5 millioner kroner i året, mens en forsker tjener kun en brøkdel.»

Som Pål Hellesnes skrev i Klassekampen: «Man trenger ikke lete lenge for å finne ut at denne virkelighetsforståelsen er en smule mangelfull. Statistisk sentralbyrås oversikt over gjennomsnittsinntekt viser oss at ansatte i «akademiske yrker» i snitt tjener 518.400 kroner årlig. Rørleggerne tjener, i motsetning til det Witoszek ser ut til å tro, i snitt 404.000 i året. Og ansatte i fiske tjener i snitt 430.800.»

«Kan ikke professor Witoszek regne?» spør Jonas Bals på Dagsavisens debattsider. Han konstaterer at tre av hans rørleggervenner (i tråd med statistikken) tjener mindre enn Witoszek, og mener det ikke er manglende regneferdigheter fra professorens side som spiller inn, men heller en manglende virkelighetsforståelse. Witoszek svarer på Bals sitt innlegg med at hun «er i kontakt med virkeligheten, og ikke statistikken».

Hellesnes avslutter: «Hvordan man skildrer virkeligheten får politiske konsekvenser – det er selvsagt mye lettere å argumentere for høyresidas økonomiske politikk om man legger Asheims og Witoszeks premisser til grunn. Og tilsvarende mer meningsfylt å fremme venstresidas politikk om man forholder seg til de økonomiske og maktpolitiske realitetene i samfunnet. Vi føler oss dessverre trygge på at det er svært lenge til denne avisas navn blir avleggs.»

Les Pål Hellesnes´ leder i Klassekampen her.
Les Jonas Bals´ innlegg her.