fbpx

Venstresidens tankesmie

Privatskole-eksperimentet

«Høyre vil kopiere Sverige og la kommersielle selskaper drive skole i Norge. Likevel mener de Sveriges privatiseringseksperiment ikke er relevant for den norske valgkampen,» skriver utreder i Manifest Analyse Ebba Boye i en kronikk i Dagbladet.

Boye påpeker at kommerialiseringen av svensk skole har fått dokumentert problematiske effekter.

Nå er Sverige av de landene i OECD som har hatt aller størst nedgang i alle fag i PISA-resultater. Skoleforskere konkluderer med at konkurransen fra privatskolene ikke har ført til bedre kvalitet i den svenske skolen, og kostnadene har heller ikke blitt lavere. Kvalitetsforskjellene mellom skolene har økt betydelig samtidig som klassebakgrunn har fått mer å si for hvilken skole elevene går på.

Les hele kronikken her.

Boye har tidligere skrevet rapporten «Fritt fall. Erfaringer fra privatisering og konkurranse i den svenske skolen»

Problemene i den svenske skolen har blitt notert i flere land. Utdanningspolitisk ansvarlig i den britiske opposisjonen skriver for eksempel i et innlegg:

I visited Sweden last year and politicians and education leaders warned me about the problems they have experienced. They said companies were incentivised to make a fast buck from children’s education. This resulted in chaos and a collapse in standards.

Det understreker poenget til Ebba Boye: «Veien til en bedre norsk skole går ikke i fotsporene til Sveriges privatskoleeksperiment. Den går gjennom å styrke den norske fellesskolen».