fbpx

Venstresidens tankesmie

Harald Eia hos Manifest Analyse

– Det er en myte at venstresida vil tape på å økt kunnskap i samfunnet om biologi og evolusjonsteori, sier Manifest Analyses utreder Magnus E. Marsdal til Klassekampen 25. feburar.

– Det er jo tvert imot høyresida som har noe å tape på det, sier Marsdal. Klassekampen spurte hvorfor Manifest Analyse valgte å invitere programskaper Harald Eia til frokostmøte om evolusjonær biologi og den kommende TV-serien «Hjernevask» onsdag.

Det gjensidige dyret
– Evolusjonsteorien er ikke noen politisk vitenskap. Men venstresida har mye å tjene på å sette seg inn i hvordan evolusjonen har utviklet oss til «det gjensidige dyret», mener Marsdal, ifølge Klassekampen.

– Mennesker flest fødes med sterke anlegg for samarbeid og rettferdige gjenytelser.

Sveriges Radio rapporterer fra denne forskningsfronten her.

Ideologiske forskjeller
Marsdal mener denne siden ved evolusjonsbiologien er et argument for at samfunnet har stort potensial for sosialisme. Og det er nettopp i konklusjonene man trekker av evolusjonsteorien det at de ideologiske forskjellene kommer fram, påpeker han.

– Derfor tror jeg nok at Eias politiske og ideologiske holdninger kan skinne gjennom i programmet hans, selv om han ikke er seg disse holdningene så bevisst selv.

Blant folk flest
Marsdal tror ifølge Klassekampen ikke at Eias program vil provosere særlig mange utenfor gruppa som er hjemmehørende på samfunnsvitenskapelige fakulteter.

– Ute blant folk flest er jo hegemoniet noe helt annet enn biologifornektelsen Eia kjemper mot. Vanlige folk tror jo nettopp at det meste ligger i genene. Det spørs om ikke Eias program kunne oppnådd mye av sitt erklærte formål ved å sendes på intranett oppe på Blindern.