fbpx

Venstresidens tankesmie

Den sterkestes rett

Jo råere og mer fryktbasert norsk arbeidsliv blir, jo større interesse har NHO av å framstille det som en harmonisk enklave, skriver redaktør i Manifest Tidsskrift Ellen Engelstad i debatten om bemanningsbransjen.

«Dette er innleie langt ut over det som var intensjonen», hevder Cathrine Aspestrand fra NHO-foreningen NELFO til Fri Fagbevegelse. Men bransjen bryter ikke bare et vagt ønske – den går også langt utenfor loven.

Arbeidsmiljøloven fastslår at faste stillinger skal være hovedregelen, og åpner for midlertidighet kun i visse tilfeller, som ved midlertidig behov. Problemet er at arbeidsmiljøloven brytes hver eneste dag, som en hovedregel. En rapport fra i fjor vår viser at 85 prosent av all innleie i byggebransjen i Oslo-området er ulovlig.

Se for deg et annet lovregulert felt hvor vi hadde godtatt lignende tilstander. Om det var 85 prosent sannsynlighet for at norske biler ble gjort innbrudd i og stjålet, ville vi latt det passere som en uheldig situasjon som «ikke var intensjonen»?

Les hele teksten på Dagbladets nettsider her.

Engelstad_Den_sterkestes_rett_utsnitt
Dagbladet, 05.02.2018