fbpx

Venstresidens tankesmie

Den grønne kjempen. Ny industristrategi for Norge

Hør Mariana Mazzucato innlede på vårt nettmøte 9. mars kl. 15 til 16.30.

Den internasjonale stjerneøkonomen Mariana Mazzucato er en av arkitektene bak EUs Green Deal og økonomisk rådgiver for FN, OECD og en rekke regjeringer. I en ny rapport streker professoren opp en ny industristrategi som kan hjelpe oljenasjonen Norge gjennom det grønne skiftet.

Hydrogen, havvind, grønn skipsbygging og gigantiske batterifabrikker er blant de mulige framtidsnæringene som trekkes fram i rapporten «The Green Giant: New Industrial Strategy for Norway».

Kontroversielle forslag
Med flere kontroversielle og bestselgende bøker har amerikanske Mariana Mazzucato brøytet vei for en ny forståelse av at staten må ta en aktiv økonomisk rolle i det grønne industriskiftet.

Mazzucato ble nylig utnevnt til FNs Høynivåråd for økonomiske og sosiale spørsmål, sammen med økonomer som Jeffrey Sachs og Joseph Stiglitz.

Nå oppfordrer professoren norske politikere til å trappe opp den statlige innsatsen for å omdanne Norge fra «Europas fossilkoloss» til «Den grønne kjempen». Hun påpeker og foreslår:

  • Investeringsbehovet i norsk grønn industri kan være opp til 100 milliarder årlig det neste tiåret
  • Opprett en grønn, statlig industribank som kan bidra med store retningsgivende investeringer
  • Om nødvendig må handlingsregelen for oljepenger tilpasses det grønne industriskiftet.
  • Ta tilbake kontrollen over Equinor og bruk det helstatlige selskapet som redskap for målrettet klima- og industripolitikk.

 

Bestilt av Grønn Industri 21
Rapporten «The Green Giant» er utarbeidet ved Mazzucatos innovasjonsinstitutt ved det prestisjetunge universitetet UCL (University College London). Den er bestilt av prosjektet Grønn Industri 21, som er et unikt samarbeid mellom miljøbevegelsen og fagbevegelsen i oljenæringen.

Grønn Industri 21 samler aktører fra Framtiden i våre hender til oljearbeiderne på Valhall-feltet til felles kamp for et grønt industriskifte i Norge. Prosjektet er et initiativ fra Manifest Tankesmie.

Les intervju med forfatter av rapporten på E24 her.

Last ned rapporten «The Green Giant» her.

Last ned rapporten i norsk oversettelse: «Den grønne kjempen» her.

Les mer om Grønn Industri 21 her.

 

Møt Mariana Mazzucato 9. mars kl.15.
Professor Mazzucato forteller mer om Den grønne kjempen under Manifest Tankesmies webinar.
Her deltar også Espen Barth Eide (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Marie Sneve Martinussen (Rødt).
Mer om møtet her.