fbpx

Venstresidens tankesmie

Bomskudd fra velferdsprofitørene

VG, 31.08.2017

Av Magnus E. Marsdal,
leder for Manifest Tankesmie

Sjefen for det kommersielle velferdskonsernet Norlandia skyter på feil blink og bommer, i sin VG-replikk den 22. august.

Mitt innlegg om velferdsprofitørene, i VG 17. august, tok utgangspunkt i Ipsos-målingen der velgerne ble spurt om de går inn for at «private tilbud innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern skal kun drives av ideelle aktører, ikke kommersielle».

Norlandias konsernsjef Yngvar Tov Herbjørnnssønn bommer når han tolker dette som et spørsmål om å innføre en «kommunistisk» eller «planøkonomisk modell» i Norge. Forslaget fikk nemlig støtte fra 54 prosent av de spurte Ap-velgerne og 59 prosent blant KrF-velgerne.

Hvor mange kommunister tror Norlandias toppleder det bor i Norge? Hele 88 prosent av velgerne som tok stilling, støttet en eller annen form for regulering av, eller forbud mot, privat profitt på de nevnte velferdstjenestene.

Herbjørnnssønn bommer når han later til å tro kritikken fra sentrumspartier og venstresiden gjelder «private» aktører i velferden. Mitt innlegg understreket med all tydelighet at debatten dreier seg om eiere med kommersielle motiver for å drive barnehager og eldreomsorg, ikke om ideelle, private virksomheter.

Er det et tilfelle av villet tungnemhet, når en bedriftsleder ikke ser forskjell på privat og kommersiell? Norlandia-sjefen synes i alle fall å være lite komfortabel med å stå opp for sitt kommersielle velferdskonsern uten å skyve de ideelle framfor seg.

Villet uvitenhet er visst en ettertraktet kvalifikasjon i Norlandias konsernledelse. «Hvis våre eiere hadde vært profittjegere, så hadde de ikke vært i denne bransjen,» hevdet selskapets divisjonsdirektør Kristin Voldsnes troskyldig i NRKs Dagsnytt 18 i fjor. Det var da debatten om kommersielle barnehager blusset opp.

«Vi tar ikke ut profitt. Hvor har du det fra», innprentet direktøren sin motdebattant fra fagbevegelsen, «hver krone går tilbake til driften.» Bortsett fra at Norlandia-eier Benn Eidissen, Høyre-mannen som startet med to tomme hender og fire tomter han fikk gratis av Høyre-styrte Tromsø kommune, kort tid senere solgte sitt idealistiske livsverk for 250 millioner kroner.

Samtidig som direktøren deres satt på NRK og forsikret landets skattebetalere at «hver krone går tilbake til driften», visste Norlandia-eierne at det gjennom de foregående månedene var hentet 102 millioner kroner i ekstraordinære utbytter fra Norlandia Care, som driver eldreomsorg og barnehage for skattebetalernes penger.

Til uinteresserte i profitt å være, har Norlandias mektige eiere, Kristian og Roger Adolfsen, klart seg mer enn greit. Den offisielle ligningsformuen ligger rundt 200 millioner kroner. Kapitals liste over landes rikeste anslår at brødrene Adolfsen er gode for rundt 2,5 milliarder. Hver.

Konserndirektørene vil fortsette å si det de blir betalt for å si. Og mens milliardene ruller fra fellesskapets budsjetter til privat velferdsprofitt, har landets politikere altfor lenge vært naive i møte med profitørene. Det spørs om ikke den godtroenheten går ut på dato den 11.9. – valgdagen.

En versjon av denne teksten stod på trykk i VG, 31.08.2017.