fbpx

Venstresidens tankesmie

Svensk blikk på norsk valgkamp

Manifest: -Hva har skjedd i Sverige i de tre årene som har gått med borgerlig styre?
-Det har vært en stor økning av privatisering i Sverige de siste årene. Et eksempel er privatisering av førskolene, noe som ikke nødvendigvis har ført til ”økt valgfrihet” som de borgerlige gjerne kaller det, men til privat monopol.

Mattias Vepsä, forbundssekretær i SSU (svenske AUF)

-Helt konkret er dette selskap som får kjøpe skoler billig av kommunene, for så å drive dem, ofte ganske dårlig, og at de henter ut flere millioner i overskudd. Også flyttes kontrollen av hvordan disse skolene drives fra myndighetene til foreldrene, som må følge opp hvordan skolene drives. Når det gjelder finanskrisen, har regjeringen vært fraværende. Det blir lengre og lengre køer utenfor arbeidskontoret, men det er ingen jobber å søke på. Da blir det tullete når det blir opprettet stillinger som jobbcoacher på arbeidskontoret…

Sammen med ti andre fra SSUs sentralstyre besøkte Mattias Vepsä, forbundssekretær i SSU (svenske AUF) Manifest Analyse, midt i valgkampinnspurten, for å høre om norsk politikk og samfunnsliv, samt vårt arbeid.

Manifest: -Hvorfor er dere her?
-Vi er her for å følge valgkampen og lære om norsk politikk. Vi er imponert av Trondheimsmodellen, og den demokratiseringen den innebærer. Den er et eksempel på at venstresiden utvikler seg, ser framover, og at velferd er noe man bygger sammen.

Manifest: -Hvilket inntrykk har dere av den norske valgkampen?
-Mitt inntrykk at dere har to klare blokker. Det står mellom privatisering eller velferd. I Norge er det lavere arbeidsløshet og lite finanskrise, så derfor blir vel fokuset litt annerledes. I Sverige handler politikken mye om sysselsetting, og de ulike løsningene på arbeidsledigheten.

For oss som svensker er det skremmende å se hvor store Fremskrittspartiet er her, vi har jo ikke helt det tilsvarende partiet. Vi er spent på hvem som vinner, håper på inspirasjon for neste års valg i Sverige.

Hvis rødgrønne blir sittende får de utfordringer med å bevise at de klarer å gjennomføre det de lover, da kan de ikke si at de bare har sittet en liten stund….