fbpx

Venstresidens tankesmie

Et arbeidsliv i ubalanse

Av Magnus E. Marsdal, prosjektleder

VI VIL SETTE EN OFFENSIV, positiv dagsorden for morgendagens arbeidsliv. De som bygger politikk på mistillit til sine medmennesker må ikke få overtaket i den norske debatten.

Hardhendt omstilling, nedbemanning og profittfokus har skapt et arbeidsliv i ubalanse. Det er ubalanse mellom effektiviseringskrav og ansattes helse. Mellom privat overforbruk og offentlig underbemanning. Mellom økonomenes målemani og profesjonenes profesjonalitet, mellom bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi. Vi sliter med en alvorlig ubalanse mellom profitthensyn og menneskelige hensyn.

En positiv dagsorden må fremme alternativer til den ubalanserte utviklingen. Derfor framhever Manifest Årskonferanse 2010 virksomheter som lykkes med kvalitet og omstilling. De bygger på gjensidighet, respekt og økt innflytelse til menneskene som faktisk gjør jobben – de ansatte.

Samtidig har Norge mye å miste. Civita krever karensdager og lavere lønn for de lavtlønte. Høyre vil overprøve legenes sykemeldinger. De vil fremme målemani, kalkulatorkultur og konkurransejag på stadig nye områder innen fellesskapssektoren. Hvis disse kreftene vinner fram, får vi et råere samfunnsklima og økte klasseforskjeller. Da vet vi hvem som rammes.

Heldigvis finnes bedre alternativer. Manifest Årskonferanse 2010 er for alle som vil være med og sette en kunnskapsbasert, positiv dagsorden for kampen om morgendagens arbeidsliv.

Vi sees på Sentrum scene, den tredje mars 2010!