fbpx

Venstresidens tankesmie

Millioner amerikanere på ledighetstrygd fortsatt i faresonen

«To millioner amerikanere kan miste ledighetstrygda fra nyttår. I løpet av 2011 kan antallet øke til 4,5 millioner». Dette rapporterte frifagbevegelse.no nylig.

Dette har skyldes et politisk «gisseldrama» hvor Republikanerne har krevd at de enorme midlertidige skattekuttene for de rike, som Bush-administrasjonen gjennomførte, skal bli videreført, selv når den føderale amerikanske økonomien er i elendig forfatning.

I går ble det klart med et forlik mellom president Obama og ledende Republikanere. Det innebærer videreførte skattekutt, samtidig som ledighetstrygda blir utvidet i 13 måneder. Men som Huffington Post viser i denne artikkelen vil det selv med en slik videreføring av trygda, være flere millioner amerikanere som risikerer å stå uten støtte det nærmeste året. (se den blå linja i grafen i artikkelen)

Den amerikanske fagbevegelsen har den siste tiden ført en kampanje som retter fokus mot problemene for arbeidsledige amerikanere. Se for eksempel denne YouTube-filmen. AFLCIO har utropt 7 desember til «Online Day of Solidarity with jobless workers»

Den som ønsker å lese mer om forliket fra et progressivt amerikansk ståsted kan for eksempel se økonom Paul Krugmans advarsel til Obama-administrasjonen straks før beslutningen, eller jussprofessor Linda M Beals blogginnlegg «White House Caves to GOP on Tax Cuts— ’change we can believe in’ became ’I can’t’»