Category Archives: Ukategorisert

Støre og velferdsprofitørene

Magnus Marsdal vil ha svar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om hva han mener om profitt i velferden. I VG skriver han:

En meningsmåling Ipsos gjorde for Manifest Tankesmie i fjor, viste at 88 prosent av dem som har tatt stilling vil begrense eller avskaffe adgangen til privat profitt fra felles­skapets barnehager, barnevern, sykehus og eldreomsorg.

Her har partipolitikken sviktet. Det finnes i dag ingen effektiv begrensning av privat velferdsprofitt fra fellesskapets midler.

[…] Denne saken burde være en anledning til å markere politisk forskjell mellom Høyre- og Frp-styret og Støres sentrum-venstre-alternativ. Men da diskusjonen om velferdsprofitørene utartet til et oppgjør mellom høyre- og venstresiden under NRKs partilederdebatt mandag kveld, ble Støre mest stående fåmælt i bakgrunnen.

Antagelig fordi han stilte med samme politikk som Erna Solberg: Slipp til aktører med kommersielle motiver, men still tydelige kvalitetskrav.

[…] Både i sentrum og til venstre i parti­ landskapet har kampen for velferd uten profitt fått vind i seilene. Det avgjørende ser ut til å bli hvilket standpunkt Arbeiderpartiet tar.»

Les resten av VG-innlegget her.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone

Valgdebatt om velferdsprofitt

TID: Onsdag 23. august kl. 18:00-19:30
STED: Kulturhuset ved Youngstorget

Politisk pub_invitasjon_august_plakat

Et stort flertall av befolkningen vil begrense profitt innen velferdstjenestene. Store kommersielle eiere henter profitt som ligger langt over det som er vanlig avkastning i norsk næringsliv. Hva betyr det for oss som samfunn, og hvordan oppleves det for hjelpepleiere og omsorgsarbeidere å jobbe velferdsprofitørene?

Politikere fra alle partiene er invitert til å kommentere debatten. Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Fredrik Mellem (Arbeiderpartiet), Saida Begum (Høyre), Hulda Holdvedt (MdG) og Mari Eifring (Rødt) er bekreftet. Flere tegnes fortløpende.

I panelet:
Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo
Christer Solheim Ryen, hovedtillitsvalgt i Oslo kommune for Fellesorganisasjonen (FO)
Linn Herning, For Velferdsstaten, forfatter av boka «Velferdsprofitørene».

Ordstyrer: Ida Søraunet Wangberg, Manifest

Politisk pub arrangeres med jevne mellomrom på Kulturhuset ved Youngstorget av De Facto, For Velferdsstaten, Manifest og LO i Oslo.

 

Arrangementet på Facebook her.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone

Misvisende om kvinnelige gründere

Ida Søraunet Wangberg avliver Venstres påstand om at et forbud mot profitt i velferden vil ramme kvinnelige gründere, og derfor være kvinnediskriminerende:

Venstre-leder Trine Skei Grande hevdet i en debatt om kommersielle barnehager på NRKs Politisk kvarter 30. mai at 90% av barnehagegründerne er kvinner, og at et profittforbud i barnehagesektoren er kvinnediskriminerende fordi det vil ramme arbeidsplassene deres.

Ser man på hvem som eier de store barnehagekjedene, finner man flest menn, men også noen kvinner:

Velferdsprofitører er velferdsprofitører, uansett kjønn. Det som kjennetegner dem er at de driver skattefinansierte velferdstjenester med mål om å tjene penger. Og da snakker vi mye mer penger enn en vanlig styrerlønning.

Dersom Trine Skei Grande virkelig er opptatt av likestilling, burde hun heller bry seg mer om at noen av de store barnehagekonsernene presser ned de (hovedsaklig kvinnelige) ansattes pensjonsbetingelser for å øke profitten sin ytterligere. DET er kvinnediskriminerende det.

Les hele artikkelen her.

Les mer om kampanjen Velferd uten profitt i Aftenposten her.

Bestill vår nye pamflett Stans velferdsprofitørene på 1-2-3 her.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone

Popvenstre

Popvenstre er en festival for grasrota, for de sosiale bevegelsene og for kultur som vil noe – en politisk møteplass der protokoll og pulverkaffe er bytta ut med parkhygge og gitarforsterkere.

Manifest er samarbeidspartner for festivalen, som går av stabelen lørdag 17. juni i Kubaparken i Oslo. På programmet finner du blant mye annet:

* 11.15: Hvordan slå tilbake høyrepopulismen?
Momentum-leder Emma Rees (UK), Winnie Wong (USA) fra People for Bernie Sanders, Paolo Gerbaudo (IT), forfatter av boka The Mask and the Flag, og Klassekampen-journalist Eirik Grasaas-Stavenes møtes til debatt om de nye venstresidebevegelsene og hvordan høyrepopulismen kan slås tilbakre av folkelig engasjement. Ordstyrer: Ellen Engelstad, Manifest Tidsskrift.

* 11.15: Barneprogram
Forfatter Kristian Fjellanger leser fra barneboka Samir og den lange reisa. Passer for 6 – 12 år.

* 13.00: Stemmer fra grasrota
Eystein Garberg, forfatter av Manifest-pamfletten «Rettferdig pensjon på 1-2-3», deltar i en samtale om hvordan fagbevegelsen jobber lokalt for å bekjempe sosial dumping og forsvare medlemmenes rettigheter. Med Sara Bell, leder i Fagforbundet i Bergen og Fawsi Adem, hovedtillitsvalgt på Ikea Furuset. Ordstyrer: Jo Skårderud (Klasskampen).

* 15.00: From the belly of the beast
Winnie Wong (USA) og Moumita Ahmed (USA) fra bevegelsen rundt Bernie Sanders rapporterer fra Donald Trumps USA og forteller om venstresidas motstrategier.
Ordstyrer: Reidar Strisland (Rødt).

* 17.00: Hva skjer i Storbritannia?
Samtale mellom Emma Rees (UK), leder i Momentum og Michael Brøndbo, forfatter av boka Jeremy Corbyn og året som snudde opp-ned på britisk politikk.

* 19.45: Feministisk quizshow
Forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl holder quizshow basert på deres nye spørrebok «Hva vet du om damer?» – oppfølgeren til den populære «60 damer du skulle ha møtt».

Les mer om festivalen og bestill billetter her.

Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Email to someone